• BIST 93.750
  • Altın 188,525
  • Dolar 4,7830
  • Euro 5,5854
  • İstanbul 27 °C
  • Ankara 29 °C

Etiyopyalılar çiğ et yeme alışkanlığını bırakamıyor

Etiyopyalılar çiğ et yeme alışkanlığını bırakamıyor
Etiyopyalılar yüzyıllardır devam ettirdikleri çiğ et yeme alışkanlıklarından doktorların uyarıları ve ülkede gittikçe yayılan fast food kültürüne rağmen vazgeçmiyor.

Etiyopya'da halkın severek tükettiği besinlerin başında çiğ et geliyor.

Dünyanın farklı bölgelerinde garip karşılanabilecek bu yemek kültürü, Etiyopya’da yaşlı, genç, kadın, erkek herkesin ağzını sulandırıyor.

Çiğ et tüketen ve sağlık sorunları yaşayanlar, her ne kadar doktorlar tarafından uyarılsa da aynı zamanda bir “statü ve zenginlik” göstergesi olan bu alışkanlığından vazgeçemiyor.

En yaygını "kitfo"

Tereyağı ve baharatla marine edilmiş kıymanın acı soslarla servis edilmiş hali olan “kitfo” yemeği, ülkede çiğ etin tüketilme şekillerinden en meşhur ve yaygın olanı.

Sıklıkla teff unundan yapılmış geleneksel injera ekmeğiyle tüketilen kitfo, elle yeniyor. Bu yemek, bazı mekanlarda güney halklarına özgü kocho ekmeğiyle tüketiliyor. 

Etiyopya mutfağının en önemli unsurlarından acı soslar çiğ et tüketiminin olmazsa olmazı.

“Çiğ ete bayılıyorum”

Başkent Addis Ababa’nın merkezi semtlerinden Piazza’da 15 yıldır kasaplık yapan Mamush Tekalau, her kesimden Etiyopyalının dükkanına gelerek çiğ et yediğini söyledi.

Müşterilerin zevklerine göre yağlı, yağsız her türden eti servis ettiğini dile getiren Tekalau, kendisinin de çiğ ete bayıldığını özellikle oruç dönemlerinden sonra büyük bir keyifle bunu tükettiğini ifade etti.

“Acı bakterileri öldürüyor"

Kuşbaşı eti acı sosa bandırarak yiyen Kibrom Addis, etin marine edildiği için sağlık problemi yaratmayacağını ve acı sosun tüm bakterileri öldürdüğünü düşünüyor.

Çiğ etin çok lezzetli olduğunu söyleyen Addis, “Özellikle oruç dönemi sonrasında tüm Etiyopyalılar ve tabii ki ben de eti çiğ yemeyi tercih ediyoruz.” dedi.

“Et değil kültürlerini yiyorlar”

Başkent Addis Ababa'daki özel bir kliniğin direktörü doktor ​Mesafint Abebe​, çiğ et yemenin salmonella hastalığına neden olduğunu ifade ederek bu hastalığın kanlı ishale ve kramplara yol açtığını belirtti.

Abebe, “Aslında insanlar çiğ et değil kültürlerini yiyor.” diyerek halkın kendi kültürlerini deneyimlemekten büyük keyif aldığını kaydetti.

Bu haber toplam 143 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Meteoroloji'den İstanbul için uyarı11 Temmuz 2018 Çarşamba 15:29
  • Caminin sevimli misafirleri07 Temmuz 2018 Cumartesi 18:11
  • Marmara'da sıcaklık yükseliyor07 Temmuz 2018 Cumartesi 11:06
  • Köyün kaderini 'lavanta' değiştirdi06 Temmuz 2018 Cuma 14:41
  • Yayla yolunda geçen yarım asır30 Haziran 2018 Cumartesi 16:25
  • Bosna Hersek'in 'saklı cenneti' Prokosko30 Haziran 2018 Cumartesi 12:11
  • Kuşların en zekisi karga29 Haziran 2018 Cuma 17:14
  • Yıldızlar altında atlı kamp29 Haziran 2018 Cuma 13:51
  • Türkiye'de nadir vaşak türleri tespit edildi28 Haziran 2018 Perşembe 12:50
  • İstanbul için kuvvetli yağış uyarısı26 Haziran 2018 Salı 15:25
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Akdeniz TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.