Kuru baklagilde üretim arttı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, toplam kuru baklagil üretim alanının bir yılda 752 bin 414 dekar, toplam üretimin ise 83 bin 552 ton arttığını bildirdi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuru baklagillere verilen desteğin üretimi olumlu yönde etkilediğini belirterek, "Desteklerin etkisiyle toplam kuru baklagil üretim alanı bir yılda 752 bin 414 dekar, toplam üretim ise 83 bin 552 ton arttı." ifadesini kullandı.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, nohut üretiminin 15 bin ton artışla 470 bin tona, kırmızı mercimek üretiminin 55 bin ton artışla 400 bin tona, yeşil mercimek üretiminin 10 bin ton artışla 30 bin tona, üretim alanı azalmasına karşın kuru fasulye üretiminin de 4 bin ton artışla 239 bin tona çıktığını kaydetti.

Prim ile mazot ve gübre desteklerine de değinen Bayraktar, şunları kaydetti:

"2008'de kilogramda 10 kuruşla başlayan primin, 2015’de 20 kuruşa, 2016’da 30 kuruşa çıkarılması, 2016 yılında dekar başına 11 lira olan mazot ve gübre desteğinin ise 15 lira 42 kuruşa yükseltilmesi üretim artışına yol açtı. 2018 yılında prim desteğinin yüzde 66,7 artışla 30 kuruştan, 50 kuruşa çıkarılması, mazot ve gübre desteğinin ise yüzde 16,7 artışla 15 lira 42 kuruştan 18 liraya yükseltilmesi kuru baklagillerde hem üretim alanlarını hem de üretimi daha da artıracaktır."