• BIST 95.305
  • Altın 186,956
  • Dolar 4,7541
  • Euro 5,5592
  • İstanbul 31 °C
  • Ankara 31 °C

Yeni nesil hibrit soğan üretildi

Yeni nesil hibrit soğan üretildi
Pamukkale Üniversitesinde, yerli türden hibrit soğan üretmek için 6 yıldır sürdürülen çalışmalardan olumlu sonuç alındı.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinde (BİYOM) yaklaşık 6 yıl devam eden çalışmanın ardından tamamen yerli hibrit soğan çeşidi yetiştirildi.

BİYOM Müdürü Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak, 10 yıl önce kurulan merkezde sebzeler üzerinde modern ıslah çalışmaları yürüttüklerini söyledi.

Bu kapsamda TÜBİTAK'ın da desteğiyle hazırlanan projeyle "F1 hibrit" soğan çeşitlerinin üretilmeye başlandığını hatırlatan Toprak, "Hibrit soğan çeşidinde ülkedeki saf dişi ve erkek soğan hatları kullanıldı. Bu çalışmayla ilk defa tamamen yerli hibrit soğan çeşidi üretildi." dedi.

Toprak, Türkiye'de geleneksel yöntemlerle üretilen soğanları il il gezerek toplayıp laboratuvara getirdiklerini ve çalışmalara başladıklarını kaydetti.

Biyoteknolojik ıslah yöntemiyle yeni tür tohum üretileceğini kaydeden Toprak, "Soğan dışında birçok önemli tarımsal bitki türünde de genetik saflaştırma çalışmalarımız var. Türkiye'nin kışlık sebze türlerinde yerli tohumların üretilmesi konusunda yaptığımız araştırmalar artık gerçeğe dönüştü." ifadelerini kullandı.

Toprak, Türkiye'nin yeni nesil soğan tiplerinin tohum firmalarının beğenisine sunulacağını vurguladı.

Tatlı soğan

BİYOM Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Ramazan Alan da uzun süredir üzerinde çalıştıkları yerli soğan türünü toprakla buluşturmaya başladıklarını ifade etti.

Türkiye'nin dört bir tarafından topladıkları yerli soğan çeşitlerini "haploidi" yöntemiyle saflaştırdıklarını anlatan Alan, "Tamamen kendine has özelliği ve ayrıca daha fazla raf ömrü olan tür elde ettik. Bundan sonra soğan sadece acı olmayacak, tatlısını da yetiştirmeye başlayacağız." diye konuştu.

Prof. Dr. Alan, ülkeye yurt dışından hibrit soğan getirilmesinin önüne geçmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Tohumculukta genetik olarak saflaştırılmış ebeveyn üretmenin çok önemli olduğuna dikkati çeken Alan, "Biz bu teknolojiyi soğan dışında brokoli, havuç, patlıcan, kabak ve lahana gibi türler içinde uygulayabiliyoruz." ifadelerini kullandı.

Serada şu an renk renk 300'den fazla soğan çeşidi olduğunu dile getiren Alan, "Türkiye'nin soğan genetik kaynağını oluşturduk ve bunu şimdi ıslah amacıyla kullanıyoruz. Ülkemiz hibrit soğan çeşidi tohumu açısından yurt dışına bağımlı. Şimdi soğanda bu problemi ortadan kaldırıyoruz. Hibrit soğanları toprakla buluşturduk ve denemeler oldukça başarılı." şeklinde konuştu. 

Bu haber toplam 189 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • En Çok Arızalanan Telefon Modelleri Açıklandı17 Temmuz 2018 Salı 15:15
  • Hürjet ilgi odağı oldu17 Temmuz 2018 Salı 14:35
  • ANKA-S için kritik teslimat12 Temmuz 2018 Perşembe 15:00
  • Ay'a Dünya yörüngesinden bakış10 Temmuz 2018 Salı 13:13
  • Çin’den Intel Düşmanı Yeni İşlemci Firması: Hygon09 Temmuz 2018 Pazartesi 15:57
  • WhatsApp da yalan haberlerle savaşacak05 Temmuz 2018 Perşembe 18:00
  • Samsung'un katlanabilir telefonu ne zaman tanıtılacak?05 Temmuz 2018 Perşembe 17:56
  • Google'dan Gmail skandalına yanıt!05 Temmuz 2018 Perşembe 17:48
  • Twitch Prime üyelerine 21 adet ücretsiz oyun!05 Temmuz 2018 Perşembe 17:32
  • Galaxy Note 9 testlerde göründü05 Temmuz 2018 Perşembe 17:22
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Akdeniz TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.